perjantai 23. maaliskuuta 2018

ISTUNNAN VAIKUTUS HEVOSEN MUOTOON


Olen opiskellut Katariina Alongin opissa istuntaa ja istuntavalmennusta. Olen vaikuttunut siitä, kuinka paljon, nopeasti ja helpostikin istunnalla voi vaikuttaa hevosen tasapainoon ja muotoon. Istunnan muutoksilla kiirehtivää hevosta pystyy rauhoittamaan tahdissaan ja käsijarru päällä nihkeilevää hevosta voi vapauttaa rentoon käytiin.

Hevonen on luonnostaan etupainoinen
Olen kouluttanut hevosia tasapainoiseen liikkumisen tapaan paljon maasta käsin. Olen opettanut hevosille, miten kannattaa tasapainottaa itsensä ja liikkua, kun selkään tulee ylimääräistä painoa. Hevonen on luonnostaan etupainoinen ja ratsastajakin istuu hevosen etuosassa, joten yksi keskeisistä asioista on opettaa hevonen siirtämään painoa takaosalle. Jotta tämä onnistuu, hevosen on pystyttävä kääntämään lantiotaan ja rentouttamaan ja koukistamaan takajalkojensa nivelet. Jaloissa on oltava voimaa, jotta niitä voi koukistaa.

Ratsastajan vaikutus
Kun siirrymme tekemään samoja asioita ratsain, ratsastajan tasapaino, tapa istua, käyttää kehoaan, kehon jumitukset ja tiedostamattomat maneerit ja reaktiot usein estävät hevosta liikkumasta hyvässä muodossa. Siksi halusin perehtyä istuntaopetukseen, jotta voisin saada mahdollisimman hyviä tuloksia valmentamalla sekä hevosta että ihmistä käyttämään kehoaan ratsukon kannalta parhaalla tavalla. Tutustuin useampaankin lähestymistapaan istunnan opettamisessa ja Katariina Alongin opetus, joka pohjaa Mary Wanlessin opetukseen, vakuutti minut toimivuudellaan. Etenkin kun katson kaikkein eniten hevosen liikkumisen tapaa.

Yleistä istunnasta

Dynaaminen stabiliteetti
Ratsastuksessa kehonhallinnan merkitys korostuu. Kehonhallinta ja tasapainon säilyttäminen ovat kaikille ratsastajille oleellisia taitoja. Erityisen tärkeää istunnan kehittäminen on turvallisuuden kannalta. Maastossa putoaminen on aina suurempi riski kuin kentällä. Keskivartalon stabiliteetti tuo kykyä hallita vartalon asentoa.

Tasapaino ja keskivartalon tuki
Tasapaino on kykyä vastusta asentoon vaikuttavia ulkoisia (ja sisäisiä) voimia. Hevosen liikkeessä tapahtuu muutoksia eteen, taakse ja sivulle (ja ylös ja alas). Näitä tapahtuu erityisesti siirtymissä, mutta myös hevosen äkillisissä, odottamattomissa liikkeissä. Hevosen liikkeet heilauttavat ratsastajan ylävartaloa. Jos heilahdus on suuri, ratsastajaa suistuu selästä. Keskivartalon tuen aktivoiminen ja voimistaminen auttaa ratsastajaa pitämään ylävartalon heilahdukset pieninä, jolloin selässä pysyy paremmin.

Usein vatsalihasten tuessa keskitytään pinnallisen suoran vatsalihaksen aktivoimiseen ja kehittämiseen sillä seurauksella, että syvät vatsalihakset eivät aktivoidu ja selkäranka ei saa riittävästi tukea. Merkitystä on myös lihasten aktivoimisjärjestyksellä. Syvien keskivartalon lihasten tulisi aktivoitua ennen pinnallisten lihasten aktivoimista. Jos suora vatsalihas aktivoituu ensin, syvin vatsalihaskerros ei aktivoidu.


Muutoksia ensimmäisellä istuntatunnilla 
Alla olevassa kuvaparissa näkyy ensimmäistä kertaa istuntaopetuksessani oleva aivan ihana ratsukko. Minä katson ensisijaisesti hevosta ja muutosta hevosen muodossa. Säkä on noussut ylös, lantio kääntynyt alas, takajaloissa on enemmän joustoa, paino on enemmän takana, muoto on pyöristynyt ja hevonen hakeutuu hyvällä tavalla kuolaimelle. Tämä on aivan ihana nähdä. Keskeisimmät tälle ratsukolle annetut ohjeet liittyivät seuraaviin asioihin: