torstai 31. elokuuta 2017

8 syytä miksi ruokapalkinnolla tulee hankalia hevosia ja miten se voidaan korjata

Minut kutsutaan usein apuun ongelmatilanteisiin hevosen kanssa. Käytän negatiivisen vahvisteen lisäksi yleensä myös positiivista vahvistetta. Se voi olla rapsutus tai muu hevoselle mukava asia, mutta useimmiten kuitenkin käytännöllisin on ruokapalkinto, sillä se on tehokkuudessaan ylivoimainen - myös ongelmien luojana.

Ruokapalkinnon hankaluudet ovat ratkaistavissa
Moni ei halua ymmärrettävästi käyttää ruokapalkintoa, koska on nähnyt töniviä ja purevia hevosia ruoan syöttelyn jäljiltä. Jos olen aina ollut ongelmahevoskouluttaja, nykyään olen sen lisäksi ruokapalkinto-ongelmien korjaaja.

Onneksi ongelmat ovat ratkaistavissa, kunhan ihminen harjoittelee tekemisensä tarpeeksi tarkaksi ja pystyy olemaan kurinalainen. Ruokapalkinnon pois jättäminen on parempi vaihtoehto kuin jatkaa ei-toivotun käytöksen vahvistamista. 

Opeta uudelleen toivottu käytös
Tehokkaampaa on opettaa asia uudelleen niin että opettaa hevoselle uuden tavan toimia tilanteessa, missä ihmisellä on ruokaa hallussaan.Jos hevonen on tietyllä tavalla joskus saanut ruokaa, se saattaa olla hyvinkin toiveikas sen suhteen, että se onnistuu vielä joskus uudetaan. Eli se jatkaa yrittämistä. Tai jos joku ihminen hevosen elämässä edes kerran vuodessa tulee vahvistaneeksi ei-toivottua käytöstä, se vahvistuu (satunnainen vahvistaminen) vaikka ruokapalkinto muuten muuten olisikin jätetty pois.

Tässä listattuna 8 yleisintä käytännön syytä siihen, miksi hevosista tulee ruokapalkinnon kanssa hankalia ja lyhyt vinkki, miten sitä voi lähteä korjaamaan.

1) Hevosen tuuppimiskäytös lisääntyy 
Tuuppimiskäytös lisääntyy helposti jos luopumisen opettaminen menee pieleen.

Usein syntyy tahattomasti ketju, joita hevonen oppii tosi nopeasti (kaksi toistoa riittää mainiosti!).

Haitallinen ketju: kosketan ihmisen kättä – irrotan turpani – saan namin

Tässä ketjussa ihmisen käden koskettaminen voimistuu.

Vinkki:

Ketjua ei synny, jos olet nopea antamaan namin jo ennen käden koskettamista eli palkkaat jo siitä, että turpa hidastaa. Yleensä viimeistään kolmannen toiston kohdalla hevonen hieman epäröi käden koskettamista, jos se on edellisillä kerroilla saanut namin silloin kun turpa on kädestä irti.
Jatkossa palkitse jo ennen kuin se koskee kättäsi tai mitään muutakaan kehosi osaa. Ole siis nopea.

2) Hevosesta tulee hurja pään viskoja

Jos hevosta opettaa kääntämään päätään sivulle, käy helposti niin kuin ruokapalkinnon kanssa käy: tekeminen vahvistuu ja voimistuu. Kätevämpää on, jos pää pysyy paikoillaan.

Ensimmäinen ruokapalkinnolla opetettu asia on usein myös se, mitä eläin tarjoaa turhautuessaan.

Vinkki:

Palkitse siitä, että hevonen on paikoillaan, kaula suorana.
Lisäksi pyri siihen, että hevosen keho on vähintään käden mitan päässä sinusta, kun olet palkitsemassa.

3) Miten hevonen käynnistää ihmisen aloittamaan kouluttamisen

Jos toistuvasti aloitat kouluttamisen silloin kun hevonen käyttäytyy levottomasti, vahvistat levottomuutta. Tämä johtuu siitä, että jos kouluttaminen on hevoselle mukavaa, hevonen toivoo kouluttamisen alkavan. 

Jos hevonen saa ihmisen aloittamaan kouluttamisen levottomalla käytöksellä tai tuuppimalla, hevosesta tulee yhä levottomampi. Ruokapalkinnon yhteydessä hevosmaailman sanonta: ”Jos se on levoton, pannaan se töihin” on suorastaan tuhoisa, sillä se vahvistaa levottomuutta. Tuo vanha hevosmaailman sanonta perustuu siihen ajatukseen, että kouluttaminen on hevoselle ikävä kokemus.
Vinkki:
Aloita kouluttaminen, kun hevonen on rauhallinen ja rento.

4) Ihminen ei vie namua hevoselle vaan opettaa hevosen hakemaan ruoan ihmiseltä. 

Jos aina äänimerkin kuultuaan hevonen lähtee hakemaan ruokaa ihmiseltä, ihmisen tilaan tuleminen vahvistuu. Tässä kohtaa haitallinen hevosmaailman sanonta on: ”Hevonen liikkuu ja ihminen on paikoillaan”. 

Luoksetulon voi opettaa niin, että hevonen tulee noin metrin päähän ja pysähtyy odottamaan ja ihminen menee sen viimeisen metrin hevosen luokse antamaan namin. Näin et vahvista syliin tulemista.

Vinkki:
Vie namipalkinto sinne missä hevonen on ja sen pitäisikin olla.
Jos myöhästyt, vie nami sinne missä hevosen piti olla odottamassa namia. Jos toistat tätä riittävän monta kertaa johdonmukaisesti, hevonen oppii odottamaan palkintoa.
 

5) Ihminen antaa namun lähellä kehoaan.

Jos hevoselle antaa ruokaa lähellä ihmisen kehoa, hevonen oppii, että pään ja turvan pitäminen kiinni ihmisessä on kannattavaa.
Vinkki:
Anna ruoka mahdollisuuksien mukaan käden mitan päässä.6) Koulutetaan hevosta, joka ei ole rento

Jännittynyt hevonen tulee ruokapalkinnosta yhä jännittyneemmäksi.Uuden opettamisessa kannattaa tarkkana siitä, että hevonen todella on rento. 

Rauhallinen käytös ja rentous ovat eri asioita. Rauhallisesti käyttäytyvä hevonen saattaa olla hyvinkin jännittynyt ja sulkeutunut, jopa opitusti avuton. 

Rentouteen vaikuttaa paikka, etäisyys muihin hevosiin, kipu, entiset kokemukset, sääolosuhteet ja ihmisen toiminta. 

Myös nälkä tekee hevosesta jännittyneen, joten kannattaa antaa pieni määrä heinää ennen ruokapalkinnon käyttämistä tai ajoittaa koulutus ruokailun jälkeen.

Vinkki: 
Käytä aikaa ja vaivaa siihen, että löydät paikan ja olosuhteet, missä hevonen pystyy rentoutumaan ja aloita uuden opettaminen vasta kun hevonen on rentoutunut ja hengittää vapaasti.
 

7) Luullaan jännittynyttä hevosta ahneeksi

Ruokapalkinto on hyvä apu hevosen jännittyneisyyden tunnistamisessa.Jännittyessään hevosen huulet pingottuvat, ruokaa alkaa putoilla tai meinaa mennä syöttäjän sormet mukaan. 

Joskus hevosen ottaessa ruokaa jännittyneesti  syöttäjän sormet mukana syöden, hevonen tulkitaan ahneeksi. 

Moni ahne hevonen on kuitenkin osoittautunut jännittyneeksi. Rentoutuessaan hevonen syökin aivan rauhallisesti.

Vinkki:
Varmista että tunnistat hevosen jännittymisen merkit ja tunnetilan.
 

8) Ajoitus on pielessä

Ajoitus on pielessä, kun äänimerkki (sekundäärinen vahviste) tulee väärällä hetkellä.
Käytännössä yleensä aina liian myöhään. 

Ei välttämättä kannata odottaa, että hevonen on syönyt suunsa tyhjäksi, jos se tarkoittaa, että et pääse palkitsemaan toivotusta käytöksestä.

Vinkki:
Ennakoi, muuten olet aina myöhässä. Jos ennakoit pieleen, pystyt tarkentamaan seuraavalla naksulla. Jos tulee hankalaksi tunnistaa, mistä naksauttaa, pidä tauko ja aloita uudestaan.

Pyydä toinen katsomaan tilannetta ja vaikka tekemään äänimerkin puolestasi, kun olette sopineet, mistä palkitaan. Sivusta on usein helpompi katsoa.
 

Hyviä hetkiä positiivisen vahvisteen parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti