maanantai 30. tammikuuta 2017

Ruokapalkinto ratsastuksessa eli palkintoliike

Toimiva ruokapalkinnon käyttäminen hevosen kouluttamisessa ratsain tai ratsastusta varten perustuu ketjuttamiseen. Kirjoitan tässä siitä, mitä olen oppinut Tuire Kaimion valmennuksissa ja sanoitan asiaa parhaan ymmärrykseni mukaan. Jos selostan jonkin asian eri tavalla kuin miten sitä on minulle yritetty opettaa, vastuu on täysin minun. 

Ketjuttamisen taito
Ketjun rakentaminen alkaa ketjun viimeisestä osasta. Kun ketjua harjoitellaan näin päin, loppupään toimintoihin tulee eniten toistoja. Siitä on hyötyä, sillä on eduksi mennä kohti tuttua, vahvempaa käytöstä. 
 
Ketjun jokainen osa harjoitellaan ensin erikseen (ketjun viimeinen osa ensin) ja sitten vasta ne tehdään peräkanaa. Voit aloittaa vaikka harjoittelemalla kahta asiaa esin erikseen ja sitten tehdä niitä peräkkäin. Harjoitella lisää asioita taas erikseen ja ydistellä asioita peräkkäin. 

Kun rakennat ketjua, on hyvä pitää kiinni siitä, että jos hevonen ei tee ketjun jotain osiota, ei kannata jatka ketjun seuraavaan toimintoon, muuten ketju ei toimi. Toistojen myötä hevonen oppii, että palkinnon saa seuraavasta liikkeestä (tai sitä seuraavasta liikkeestä) eli seuraavan liikkeen suorittamaan pääsy on reitti palkintoon eli tavallaan osa palkintoa. 

Tämä perustuu siis siihen, että hevonen tietää palkinnon seuraavan seuraavan (seuraavien) liikkeiden jälkeen, ei (yleensä) siihen, että itse seuraavan liikkeen tekeminen olisi hevoselle palkitsevaa. Jonkin asian tekeminen voi toki olla eläimelle palkitsevaa itsessään, mutta emme laske hevosen kanssa sen varaan systemaattisessa koulutuksessa. Tämä siksi, että ratsastukseen liittyy kovin vähän sellaista tekemistä, mikä riittävästi muistuttaisi hevosen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ja olisi hevoselle sitä kautta itsestään palkitsevaa.  

Palkintoliike
Jos käytät ruokapalkintoa ratsastukseen liittyvien asioiden opettamiseen maasta käsin tai ratsain, kannattaa hevoselle opettaa ns. palkintoliike. Olen oppinut tämän palkintoliikkeen (kuten kaiken muunkin, mitä osaan hevosen kouluttamisesta positiivisella vahvisteella) Tuire Kaimion valmennuksessa. Siellä olen nähnyt tämän toimivuuden ja tehon hevosen kehon kehittämisessä. 

Tämän liikkeen tekeminen saa aikaan sen, että hevonen rentouttaa niskaansa (jos pyydät asettumista sivusuuntaan, ei taakse), nostaa säkää ylös, painaa lonkkaa alas (jos on joustoa siihen suuntaan ja takajalkojen kaikkien nivelten rennoksi laskeminen onnistuu). Se siis toisin sanoen kohentaa tasapainoaan ja siirtää painoa takaosalle. Liikkeen lisääminen tulee näin takavedosta, ei etuvedosta. Tämän ratsastaja tuntee pyllynsä alla, joten jos tunnu muutosta hevosen liikkeessä, on hyvä tarkistaa, että tavoiteltu liikkeen laadun kehittyminen todella tapahtuu. 

Varmista rento osaaminen
Ennen palkintoliikkeen harjoittelua on kuitenkin varmistettava, että ketjun kaikki osat osataan rennosti, pakottamatta ja kevyesti. Eli varmistat myös istunnastasi, että et itse ole takapainoinen ja vahingossa ota tukea ohjista tasapainosi korjaamiseksi, vaan pysyt istumassa tasapainossa vaikka ilman ohjia. Varmista myös, että et painosta hevosta liikkumaan turhan topakasti, sillä se herkästi lisää jännittyneisyyttä.

Varmista osaaminen seuraavissa asioissa:
1) Varmista, että hevonen osaa asettua oikein ensimmäisen niskanikaman kohdalta, heti korvien takaa ja liike on pieni. Kyseessä ei ole pään kääntäminen kaulasta tai kaulan ja kehon liittymäkohdasta. Tämä kannattaa kokeilla ensin maasta käsin myös varmistaakseen onko niska jäykkänä. 

Tätä kirjoittaessa on tosi liukkaan kelit ja hevosillakin helposti on niska jäykkänä, kun on liukasta ja rento reipas meno ei ole mahdollista. 
2) Varmista, että hevonen ymmärtää asettumismerkin sillä päävehkeellä, mikä sinulla on käytössäsi (kuolaimet, kapsoni tai kuolaimeton) ja ihminen osaa tehdä merkin niin, että hevonen ymmärtää.
3) Varmista, etä hevonen ja ratsastaja molemmat osaavat jonkin merkin, minkä avulla hevonen lisää rennosti aktiivisuutta (pohje, raippamerkki tms.). Nopea lähtö tai pyrähdys eteenpäin ei ole rento liike eli jos aktiivisuuden lisääminen rennosti ei onnistu vielä, harjoittele sitä lisää.

Kun hevonen osaa edelliset oikein, hevoselle opetetaan ketju:
1)  Asetu
2)  Kun hevonen asettuu, sinä myötäät selkeästi
3)  Pyydä lisää aktiivisuutta
4)  Kun lisää aktiivisuutta, sinä annat äänimerkin ja palkkion

Ketjuta takaperin eli oikein päin
Aloittaen harjoittelun viimeisestä liikkeestä eli tässä tapauksessa aktiivisuuden lisäämisestä,  vahvistat koko ketjun aktiivista liikettä. 

Ja eikun harjoittelmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti