tiistai 3. tammikuuta 2017

Positiivinen vahviste negatiivisen vahvisteen kanssa

Mikä on positiivinen vahviste
Positiivinen vahviste on erittäin tehokas tapa opettaa eläimelle, miten sen kannattaa toimia. Positiivinen vahviste on mikä tahansa asia, mitä eläin sillä hetkellä tavoittelee. Se voi olla ruokaa, rapsutusta tai muuta haluttua asiaa. Systemaattisen kouluttamisen kannalta sen kannattaa kuitenkin olla jotain sellaista, mitä ihminen voi helposti annostella pienissä osissa ja ottaa välillä pois. Siinä pienet ruoka-annokset ovat käteviä. Palkinnon tai palkintomahdollisuuden pois meneminen on rangaistus (negatiivinen rangaistus). Eli jos sinulla on herkut ja kävelet pois, se on jo hevoselle rangaistus.

Mikä muuttuu, jos otat positiivisen vahvisteen mukaan
Moni asia heittää häränpyllyä siinä vaiheessa kun positiivinen vahviste otetaan mukaan tekemiseen.
Otan esimerkiksi tilanteen missä haluat opettaa hevoselle, että se pitäisi pään paikoillaan kun päätä kosketaan. 

1) Käytät pelkästään negatiivista vahvistetta. 
Kuten kaikessa kouluttamisessa, se kannattaa aloittaa pienestä. Käsi lähestyy, ja jos hevonen pitää päätään paikoillaan, käsi pysähtyy ja menee pois. Jos onnistut tässä, asia etenee.

Jos kuitenkin käy niin, että hevonen vetää päänsä pois, syntyykin kriittinen tilanne. Jos kädestä pääsee eroon kääntämällä, nostamalla tai ravistamalla päätä, kääntäminen, nostaminen ja ravistaminen vahvistuvat. Jotta ne moovit eivät vahvistuisi, olisi yritettävä pitää paine mahdollisimman samana kunnes pää pysähtyy. Paine pysyy samana, kun käden etäisyys hevosen päähän pysyy samana tai jo jos kosketat päätä, kosketus pysyy samanlaisena. Ei kevene eikä vahvistu. Se taas voi joskus olla todella vaikeata ellei mahdotonta. Ja silloin vahvistui juuri se, mitä halusit opettaa pois.

2) Otat mukaan positiivisen vahvisteen
Mutta kun otat mukaan positiivisen vahvisteen, tilanne muuttuu. Jo hevonen kääntää, nostaa tai ravistaa päätään, voit rauhassa ottaa kädet pois ja odottaa sopivampaa hetkeä ja säätää tekemistäsi pienemmäksi, sillä palkintomahdollisuuden pois meneminen on jo rangaistus. 

Tässä asia ei välttämättä edennyt vielä, mutta hevonen ei myöskään oppinut ravistelemaan päätään voimakkaammin, vaikka kätesi irtosikin tai paine meni pienemmäksi.  Kun jatkat, tiedät tehdä pienemmin ja vähemmän, jotta pysyt hevosen mukavuusalueella ja pääset palkitsemaan. Tärkeintä on päästä vahvistamaan, usein ja juuri sen suuntaista käytöstä kuin mitä halusitkin vahvistaa riittävän monta kertaa.

Tärkeintä on päästä palkitsemaan, usein ja juuri siitä mitä halusitkin vahvistaa. 

6 kommenttia:

 1. Tämä tuli hyvään saumaan, kun meillä on juuri meneillään pään koskemis-treeni..saan uskolleni vahvistusta!

  VastaaPoista
 2. Valotan vähän taustoja. Tässä on kyseessä meille reilu vuosi sitten tullut friisiläisruuna, jonka kanssa ei oltu löydetty yhteistä säveltä, ratsastus ei sujunut eikä oikein mikään muukaan. Heppa säikkyi helposti, ryntäili ja muutamaan kertaan "jyräs meitin". Olin valmis jo heittämään pyyhkeen kehään ja luopumaan hevosesta. Sain kuitenkin vinkin Ainosta ja otin häneen yhteyttä. Hän kävi pari kertaa meitä opettamassa. Aika usein varmaan näissä koulutuksissa on kyse yhtä paljon jollei enemmänkin omistajan kuin hevosen koulutuksesta. Minulle Ainon hevoskoulutusopit olivat kuin avain toiseen maailmaan. Mielipiteeni siitä, miten hevosen kanssa ollaan muuttui täysin. Kysymys ei olekaan siitä, että "minä määrään ja sillä siisti", vaan rennosta yhteistyöstä hevosen kanssa. Ensimmäiseksi piti tietenkin oppia laskemaan omia kierroksiaan ja oli todella palkitsevaa huomata, kuinká hevosen käytös muuttui, kun itse olin rento ja pienieleinen. Hevonen on aika lailla jumissa, joten ollaan nyt tehty Ainon opastamia jumppaliikkeitä ja myös opeteltu muutama tärkeä paivittäisessä toiminnassa tarvittava asia; pään alas laskeminen riimua laitettaessa ja pois otettaessa (hevonen on tosi iso), minun väistäminen ja pään koskeminen. Pienin askelin edetään; hevonen on rento ja luottaa minuun eri lailla kuin ennen; se selvästi nauttii yhteisistä jumppatuokioistamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin ihana nähdä ja kuulla, miten teillä on yhdessäolo helpompaa, rennompaa ja molemmille kivempaa. :)

   Poista
  2. Kiitos! Niin ihana nähdä ja kuulla, miten teillä on yhdessäolo helpompaa, rennompaa ja molemmille kivempaa. :)

   Poista